diriku peribadi

...kisah aku dalam melayani aksi kehidupan...

Jul 5, 2009

otak kecil

merujuk kepada entri saudara Minda Melayu, apa yg beliau katakan sememangnya betul. manusia memang tamak dan sentiasa inginkan lebih dari kemampuan. dengan pelbagai cara, mereka cuba melunaskan tuntutan nafsu yang membuak-buak. walaupun cara itu salah dan menyusahkan orang lain. ibarat seekor babi yang tidak pernah puas menggomol tahi, nafsu dijadikan tuhan dan perasaan perikemanusiaan diharam jadahkan.

dilihat orang yang seperti ini semakin berleluasa saban hari. semakin hari semakin besar kepala, walaupun otak mereka tidaklah sebesar mana. hanya sebesar.....oh,tidak ada benda yang lebih kecil untuk saya bandingkan dengan otak mereka. kalau pun ada....oh,sememangnya tidak ada.

bukan kuasa saya dan kuasa kita untuk menghukum mereka. kita pun tak tahu sama ada mereka benar-benar salah atau tidak. cuma apabila kita tidak bersetuju dengan tindakan mereka, kita akan melenting. terutama orang seperti saya yang tidak mahir mengawal emosi. terus terang saya katakan, jika jumpa orang seperti ini di hadapan mata, saya akan meletakkan lubang hidung mereka di cerobong asap JDD7**0 saya. harap-harap itu dapat membantu mengurangkan ketagihan mereka terhadap tahi.

namun, saya tetap berharap agar mereka kembali ke pangkal jalan dan memohon taubat kepada Yang Menerima Taubat. seterusnya, menjadi aset yang berguna kepada masyarakat. oh, saya bercakap tentang taubat. sudahkah saya sendiri bertaubat?

2 reaksi:

Nash said...

siapakah minda melayu?
bro nnt letak link, mcm kelihatan menarik je..
ape2pun, smoge kita sentiasa diberikan petunjk yang benar di jalanNYA.

anak melayu said...

3 dari atas...